Photo Prompts: uitnodigende opdrachten


Een “Photo Prompt” is een visuele manier om (schrijf)opdrachten zo te verpakken dat ze er zelfs voor cursisten bijzonder aantrekkelijk uitzien. Meestal bestaat de prompt uit een afbeelding en een korte tekst die aangeeft wat er moet gebeuren. Onderstaand voorbeeld zal het concept meteen verduidelijken:

Dit voorbeeld is geplukt van de Tumblr site van John Spencer die een hele verzameling inventieve opdrachten heeft aangemaakt. Ook op de Tumblr site van Luke Neff kan je terecht voor inspirerende ideeën rond Photo Prompts. Beide heren delen hun werk onder een Creative Commons licentie waardoor je ze gratis mag gebruiken in je (online) klas. Ze maken en verzamelen vooral ‘schrijf prompts’.

Beide sites hebben uitsluitend Engelstalige prompts in de aanbieding, maar daar kan je meteen een mouw aanpassen door je eigen prompts te creëren. Dat is gemakkelijk, je hebt er alleen een boeiende opdracht, een treffende afbeelding en een eenvoudige fotobewerker voor nodig. Voor het eerste moet je zelf zorgen (of laat je inspireren door Luke & John), maar met 2 en 3 kan het media-atelier je alvast een handje helpen.

Voor die foto kan je tegenwoordig terecht op deze Belgische portaalsite die toelaat om snel in onder meer Flickr, Google Image en Wikimedia te zoeken. Alle beelden zijn gratis en rechtenvrij. Je krijgt meer resultaten door Engelse zoektermen op te geven. Als je daar je gading niet vindt, neem dan een kijkje op Pixabay of Photo Pin.

picmonkeyOm een tekst op die foto te plaatsen, is PicMonkey een echte aanrader. Je kan er snel een foto opladen en er een effect of een tekst op plaatsen. Het resultaat ziet er meteen heel professioneel uit en je hoeft er zelfs niet voor in te loggen. Het resultaat kan je downloaden op je computer of delen via de bekende sociale media sites.

In een volgende fase kan het ook interessant zijn om cursisten zelf eens een prompt in elkaar te laten steken en ze te laten reageren op elkaars werk. Je hoeft je ook zeker niet te beperken tot schrijfopdrachten. Zo kan je de prompts bv. ook gebruiken om een klasdiscussie op gang te trekken.

Dit is er alvast eentje voor jullie 🙂

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Creatieve cursisten, Leerinhouden en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Photo Prompts: uitnodigende opdrachten

 1. Patricia bib zegt:

  Dit opent perspectieven voor creatieve blogideeën! Thanks, media-atelier! 🙂

 2. so05199 en Rob en Stan zegt:

  Oh super! Ik heb al een picmonkey-foto met tekst ineen gestoken en vind hier meteen veel ideeën. En euh… waar is mijn klas? En mijn opdracht om materiaal te ontwikkelen. Dju,die heb ik niet. Volgende week dan maar hollen naar ons werkgroepje e-leren…En op de school van mijn kinderen de e-minded directeur aanspreken :o) Mogen wij fans van andere oorden eigenlijk jouw bijdrages bejubelen?

  • jhendrickx42 zegt:

   Bejubelen mag altijd :-), maar nog interessanter is om kennis te delen zodat het media-atelier gewoon een onderdeeltje wordt van een lerende gemeenschap. En daarbij laten we ons vanzelfsprekend niet tegenhouden door schoolmuren, netten of andere artificiële grenzen…

 3. Pingback: Vertelkunst met Storybird | CVO Antwerpen

 4. Pingback: Vertelkunst met Storybird | TACCLE 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s