Geef eens auditieve feedback


correctieEr bestaat nog altijd geen web 2.0 toepassing die het verbeteren van langere teksten kan overnemen van docenten en dat zal (jammer genoeg?) ook nog wel even zo blijven. Het is zelfs zo dat het verbeteren met digitale hulpmiddelen vaak meer tijd en moeite vraagt dan een correctie op papier. Bovendien keuren sommige cursisten die correcties nauwelijks een blik waardig.

Je voordeel doen met gerichte feedback is nochtans een sleutel tot succesvol leren. Door soms eens gesproken feedback mee te geven, kan je cursisten heel direct aanspreken en aanmoedigen om die correctie ter harte te nemen. Of je tijd wint op die manier valt nog te bezien, maar het garandeert in ieder geval een zeer persoonlijke aanpak.

In de praktijk wil je de cursist toespreken terwijl je aantekeningen maakt in zijn/haar document. Daarvoor kan je een ‘Screencast’ dienst als Screenr gebruiken. In de plaats van vast te leggen wat je op je scherm doet, leg je dan uit wat er goed was en wat er beter kan in de tekst. Die video deel je dan met de cursist. Dat ziet er ongeveer zo uit (maar dan in HD kwaliteit):

Screenr geeft je 5 minuten tijd dus concentreer je op de belangrijkste krachtlijnen die je wil meegeven. Je kan zoals in het voorbeeld al een deel van het werk op voorhand doen. Je kan ook een warme oproep doen aan de cursist om de tekst te herschrijven.

Er duiken overigens steeds meer diensten op die ontworpen zijn om het digitaal verbeteren wat te vereenvoudigen. Een goed voorbeeld daarvan is Kaizena. Met deze toepassing kan je documenten verbeteren in Google Drive. Je kan telkens kiezen of je een gesproken of een geschreven opmerking achterlaat. Deze tutorial toont je hoe het in zijn werk gaat.

kaizena

Kaizena staat nog niet helemaal op punt. Het werkt enkel met Google documenten en er is voorlopig nog geen ondersteuning voor Internet Explorer. Toch is het interessant om dit soort toepassingen in de gaten te houden, want het aantal digitaal ingeleverde taken zal enkel nog toenemen.

Hebben jullie nog tips & tricks om digitaal te verbeteren?

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Geef eens auditieve feedback

 1. Anoniem zegt:

  Ik heb hier zeer positieve ervaringen mee. Ik gebruikte Jing ipv Screenr maar dat komt op hetzelfde neer. Met Jing kan je 5 minuten gratis opnemen, maar dat is voldoende; in 5 minuten krijg je veel gezegd. De cursisten zijn hier laaiend enthousiast over! Ze hebben veel aan de gepersonaliseerde feedback.

  • jhendrickx42 zegt:

   Dag anoniem 🙂

   Bedankt voor je reactie. De tool die je gebruikt is inderdaad bijkomstig, we wilden vooral de kracht van die gepersonaliseerde feedback onder de aandacht brengen. Zeer leuk dat je vanuit je klaspraktijk tot dezelfde vaststelling komt en dat je cursisten je enthousiasme delen.

 2. Pingback: Kwaliteitsvolle screencasts met Screenr | CVO Antwerpen

 3. Pingback: Online feedback met Kaizena | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s