Vertel het in maximum 10 minuten: audioBoom


AudioBoom (voorheen audioBoo) is ongetwijfeld een van de snelste manieren om een audio- opname te maken en te delen. Het werkt in elke browser, maar er bestaan ook apps (Android, iOS, Windows & Blackberry) voor mobiele apparaten als smartphones en tablets.  De geluidskwaliteit is meer dan behoorlijk voor een gratis toepassing, ook al hangt dat voor een stuk af van je (al dan niet ingebouwde) microfoon.

audioBoom logo

De interface is vrij eenvoudig. Eerst maak je een account aan en dan klik je rechtsboven op het rode bolletje. Als je wil opnemen, kies je rechts Record. Als je een bestaande opname wil opladen, dan kies je de linker optie.  Beide opties mogen in de gratis account maximum 10 minuten duren, maar je mag zoveel opnames publiceren als je wil. Bekijk onderstaande tutorial voor de belangrijkste basishandelingen in AudioBoom.

Hoe ga je hier nu mee aan de slag in je (online) klas? De verleiding is vaak groot om een en dezelfde account te gebruiken voor een hele groep omdat je wil vermijden dat cursisten weer een extra account moeten aanmaken. Maar dat is niet de beste keuze omdat je zo de digitale geletterdheid van cursisten ondergraaft. Het is dus een goed idee om iedereen een account te laten aanmaken, ook al is dat voor de mobiele apps niet absoluut nodig (wel op pc!).

Begin met zelf een opname te posten en laat de cursisten daarop reageren met een gesproken boodschap. Daarna kunnen ze een eerste keer zelf een opname posten. Spreek goed af waar de opnames terecht moeten komen (zie tutorial). Van zodra de cursisten vertrouwd zijn met de toepassing kunnen ze via de mobiele apps altijd en overal opnames maken en delen. En dat opent toch wel een zee van mogelijkheden.

AudioBoom is vanzelfsprekend geschikt voor het talenonderwijs, waar het vaak moeilijker is om mensen via digitale weg aan het spreken te krijgen. Maar ook voor andere vakken kan je met een beetje verbeelding zeker een leuke insteek verzinnen. Op deze manier werk je niet alleen aan de leerdoelen binnen je vak, maar draag je ook bij tot de digitale competenties van je cursisten (1 van de 8 sleutelvaardigheden). En dat is altijd mooi meegenomen!

Probeer het eens uit en laat van je horen 🙂

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie, Creatieve cursisten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Vertel het in maximum 10 minuten: audioBoom

 1. Patricia bib zegt:

  Ha!… Wordt vervolgd!
  Mag de link hier naartoe in een bibkijker?

 2. jhendrickx42 zegt:

  Dag Patricia

  Wij moedigen delen absoluut aan, dus neem ons zeker op in de bibkijker!

 3. Pingback: Dubbel nieuws! | Bib-nieuws in de kijker...

 4. leeseiland zegt:

  Hey, hey Jeroen, dat is lang geleden! Audioboo lijkt me iets voor het Leeseil@nd te zijn! Ik zal het woensdagavond testen.

 5. leeseiland zegt:

  Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt :)! De embed-code heb ik gekopiëerd en op mijn blog geplakt. Aangezien het over een test-opname gaat, heb ik het als Concept opgeslagen. Het is eenvoudig en de geluidskwaliteit is goed. Een echte aanrader, die Audioboo!

 6. jhendrickx42 zegt:

  Dag leeseiland 🙂

  Leuk dat je het probeert en dat je experiment geslaagd is. Misschien kan je het gebruiken om cursisten of een auteur iets te laten inspreken (favoriete gedicht, recensie, grappige passage, …) en daarna gesproken reacties te verzamelen.

 7. Pingback: Breng een afbeelding tot leven: ThingLink | Het Media-Atelier

 8. Pingback: Ontwerp moeiteloos een multimediale webpagina: Tackk | CVO Antwerpen

 9. Petra zegt:

  Dag Media-atelier

  Mooie uitleg en duidelijke tutorial! (Je mag wel iets luider praten hoor. Mochten de buren het niet horen?)

 10. Dag Jeroen (of heb je liever media-atelier?)
  Die 3 minuten zijn er ondertussen 10 geworden als ik het goed begrepen heb. Moest je van plan zijn nu een nieuwe tutorial te maken, dan zou dat ook interessant zijn voor ons en onze cursisten :-). Mogen we deze tutorial alvast aan onze cursisten laten zien?
  Groetjes
  Johanna

  • jhendrickx42 zegt:

   Dag Johanna

   Zolang je me niet meneer noemt, mag je de aanspreking helemaal zelf kiezen 🙂
   AudioBoo is inderdaad 10 minuten geworden. Ik ben van plan om binnenkort de hele blog eens te doorlopen en aanpassingen te doen want er verandert natuurlijk vanalles. Of daar nieuwe tutorials bijkomen, zal een beetje van de beschikbare tijd afhangen…
   Alles op deze blog verschijnt onder een Creative Commons Free Culture licentie. Dat betekent dat je er in principe alles mee mag doen (verspreiden, remixen, kopiëren, …) zolang je mijn naam vermeldt. En het filmpje tonen aan cursisten mag natuurlijk altijd, daar doe je me alleen maar een plezier mee omdat ik dan weet dat het gebruikt wordt.

   groetjes

   Jeroen

  • jhendrickx42 zegt:

   Dag Johanna

   Intussen van de recente naamsverandering gebruik gemaakt om een nieuwe tutorial op te nemen, hopelijk hebben jullie er wat aan.

 11. Pingback: Round-up schooljaar 2013-2014 | CVO Antwerpen

 12. Pingback: Audio opnemen en bewerken in je browser: TwistedWave Online | CVO Antwerpen

 13. Pingback: Audio opnemen en bewerken in je browser: TwistedWave Online | TACCLE 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s