Digitaal burgerschap


Ook een blog die de integratie van technologie in (online) leren aanmoedigt mag niet blind zijn voor de misbruiken van diezelfde technologie. Een willekeurige selectie uit het nieuws van de laatste weken: cyberpesten, internetfraude, Belgacom servers besmet, NSA leest mee, meisjes geven zich bloot aan onbekende man, … Geen lijstje dat vrolijk stemt.

Toch heeft het geen zin om sociale media en web 2.0 toepassingen uit scholen te bannen. We moeten minder ervaren computergebruikers net weerbaarder maken door hun digitale geletterdheid te verhogen. Die geletterdheid omvat verschillende aspecten (creëren van digitale artefacten, evalueren van informatie, …), maar als het om veiligheid en privacy gaat spreken we meestal van digitaal burgerschap.

Het vraagt wel wat inspanning om van minder ervaren of roekeloze surfers verantwoorde en veilige digitale burgers te maken en leerkrachten moeten daarvoor goed op de hoogte zijn van de online valkuilen. Cursisten moeten onder meer nadenken over wat ze delen met wie, hoe ze hun instellingen op sociale media configureren en wat netiquette nu precies inhoudt.

Met deze 3 tips kan je alvast aan je online privacy werken:

1) Google Dashboard
Wat weet Google nu eigenlijk over mij? Als je een Google account hebt en je gebruikt diensten zoals gmail, YouTube, Drive of Google+, dan loont het zeker de moeite om eens een kijkje te nemen op je eigen Google Dashboard. Daar kan je snel zien hoeveel contacten je hebt, hoeveel Google documenten er met je gedeeld zijn, welke YouTube video’s je wanneer bekeken hebt, …

Ondergetekende heeft al iets meer dan 1000 video's bekeken op YouTube

Ondergetekende heeft al iets meer dan 1000 video’s bekeken op YouTube

Bij mij stonden ‘Locations’ en ‘Search History’ afgevinkt anders had ik ook nog kunnen zien wat ik de afgelopen jaren zoal opgezocht had op Google Maps en via de Google zoekrobot. Op Google Dashboard krijg je dus een heleboel info over je online leven, maar datzelfde dashboard laat je ook toe om je privacy instellingen gevoelig te verscherpen.

2) DuckDuckGo
duckduckgoAls je niet wil dat Google elke zoekopdracht bijhoudt, overweeg dan om anoniem te surfen in hun incognitovenster in Chrome (klik op instellingen<incognotovenster). Vertrouw je Google echt voor geen meter gebruik dan een dienst als DuckDuckgo. Deze zoekrobot houdt geen info bij over gebruikers en geeft enkel pure, anonieme zoekresultaten die niet gekleurd zijn door jouw eerdere zoekopdrachten.

3) Ghostery
GhosteryGhostery is een add-on voor je browser die je, elke keer als je een webpagina bezoekt, toont welke bedrijven je op dat moment aan het volgen zijn. En jij beslist met een klik welke bedrijven dat mogen en welke niet. Je kan de dienst pauzeren, pagina’s ‘whitelisten’ (een teken dat je ze vertrouwt) of reclame van een site weren. Dit vraagt natuurlijk meer moeite, maar je krijgt een veel beter inzicht in het onzichtbare web van ‘cookies’ en ‘beacons’. Hou er rekening mee dat niet alle tracking sowieso slecht is. Ook deze site bekijkt hoeveel bezoekers er langs komen 🙂

Allemaal goed en wel, maar wat doen we tegen overheden die de privacy van burgers ondergeschikt maken aan een strijd naar keuze? Het antwoord is: weinig. Je kan de acties ondersteunen van organisaties zoals de Electronic Frontier Foundation (EFF) die rechtszaken aanspannen tegen overheden en multinationals. Of je pest de NSA terug zoals student Benjamin Grosser die Scaremail schreef. Dat is een plug-in bij gmail die aan elke mail die je stuurt een tekst toevoegt met ‘gevoelige’ woorden die zo de algoritmes van de veiligheidsdiensten verstoren. Maar of veel mensen dat dan weer een goed idee vinden?

Is online privacy een illusie? Wat doe je zelf om je online privacy te beschermen?

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediawijsheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Digitaal burgerschap

  1. Patricia bib zegt:

    Knap artikel, Jeroen! Bravo!! Ik deel het weer, met de hele wereld… Dit mag geweten zijn door iedereen! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s