Een zelfgemaakte Google zoekrobot


Informatie- en onderzoeksvaardigheid is een belangrijk onderdeel van de digitale geletterdheid van onze cursisten. Dat betekent onder meer dat ze leren om voor een bepaalde taak de juiste informatiebronnen te selecteren. Die (digitale) bronnen moeten dus gezocht, georganiseerd, geanalyseerd en geëvalueerd worden.

Dat zijn allemaal noodzakelijke competenties, maar die zijn niet van de ene dag op de andere verworven. De vraag is dan hoe we cursisten die dreigen verloren te lopen in de chaotische zoekresultaten, een beetje op weg kunnen helpen. Een van de mogelijke antwoorden is: een Google Custom Search Engine.

Zo’n zelfgemaakte zoekrobot laat de docent toe om te bepalen van welke websites de zoekresultaten afkomstig zijn. Daardoor vermindert het realiteitsgehalte van de zoekopdracht, maar het geeft zowel de cursist als de docent wat meer controle over de kwaliteit van de zoekresultaten. Hoe je zo’n Custom Search Engine (CSE) creëert, toon ik in deze tutorial.

Enkel zoekresultaten van De Morgen, De Standaard en nrc

Enkel zoekresultaten van De Morgen, De Standaard en nrc

Je kan zo’n CSE dus ook gebruiken om de zoekresultaten aan te passen aan het leesniveau van je cursisten of om een lijst van websites makkelijk doorzoekbaar te maken. Aan gevorderde cursisten kan je vragen om zelf een CSE te creëren om te bewijzen dat ze die informatie- en onderzoeksvaardigheid onder de knie hebben.

Wil je de CSE uit het filmpje eens testen, klik dan hier

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediawijsheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s