TinEye: een omgekeerde zoekrobot voor afbeeldingen


Je weet dat ook op het internet vrij strikte copyright regels gelden en daarom gebruik je intussen zoveel mogelijk rechtenvrije afbeeldingen in je (online) cursussen. Maar wat doe je met afbeeldingen die al een tijdje meegaan (of overgeleverd zijn via vorige versies van cursussen) en waar je geen idee hebt van de herkomst?

TinEye logoOp zulke momenten komt TinEye van pas. Dat is een zoekrobot van Idée Inc die op zoek gaat naar de herkomst van afbeeldingen. Het principe is eenvoudig: je laadt de foto of tekening in kwestie op naar de site en TinEye zoekt in de bijna 3 miljard afbeeldingen die al in kaart gebracht zijn, naar overeenstemmende beelden op het web. Als resultaat krijg je dus een lijst met websites waarop die afbeelding voorkomt en kan je de bron en attributie controleren.

TinEye werkt met extensies JPG, PNG en GIF. Elke maand komen er miljoenen foto’s bij in hun database. Je hoeft je niet te registreren om van de dienst gebruik te maken. Je bent wel beperkt tot 50 afbeeldingen per dag of 150 per week. Maar als er zoveel afbeeldingen zonder bronverwijzing in je cursus staan, dan zit je sowieso in de problemen 🙂

De bron van een afbeelding achterhalen is voor onderwijs waarschijnlijk de belangrijkste functie van TinEye. Maar je kan de site ook gebruiken om een afbeelding te vinden met een betere resolutie dan je origineel. Of om na te gaan waar een afbeelding die je zelf gemaakt hebt overal terecht gekomen is.

Enfin, voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Probeer voor afbeeldingen dus zoveel mogelijk websites te gebruiken die gespecialiseerd zijn in rechtenvrije foto’s. Denk aan Pixabay, het creative commons deel van Flickr en/of morgueFile (morgue betekent niet enkel lijkenhuis, maar ook archief!)

Ken jij nog goede sites voor rechtenvrije foto’s? Zet ze dan bij de reacties en dan nemen we ze op in de interessante links sectie van de site.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mediawijsheid en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s