Quizlet: flashcards met een digitale twist


Niet elke web 2.0 toepassing wil onderwijs transformeren en dat hoeft ook helemaal niet. Vaak zijn ze gewoon een digitale vertaling van onderwijsmethodes die al decennia meegaan, met (hopelijk wat) toegevoegde waarde. Flashcards of steekkaarten zijn daar een goed voorbeeld van.

quizlet logo

Heb je zelf nog genoten van een fichebak gevuld met steekkaarten om bv. woordenschat of definities te leren? Het online equivalent vind je onder meer bij Quizlet. Je kan daar zonder registratie beroep doen op steekkaarten die door leerkrachten van over de hele wereld ontworpen zijn. Als je zelf een setje wil maken, moet je wel een account aanmaken.

Waarin zit nu de toegevoegde waarde? Je kan de flashcards op verschillende manieren gebruiken: gewoon bekijken, als test, met audio… met als grote voordeel dat het systeem bijhoudt wat je al kan en wat niet. Bovendien voegt een toepassing als Quizlet ‘speelse’ elementen toe aan leren (gamification).

Verschillende manieren om flashcards in te zetten

Verschillende manieren om flashcards in te zetten

Zo kan je in het onderstaande voorbeeld een ‘Space Race’ spelen. Dat houdt in dat je de juiste oplossing getypt moet hebben voor de vraag aan de overkant is. Klinkt onnozel? Kan zijn, maar voor veel leerders werkt het wel degelijk motiverend (en soms verslavend) en is het heel wat leuker dan een lijst van buiten leren.

Flashcards zijn in principe geschikt voor alles dat je in een vraag/antwoord formaat kan gieten. Ik gebruikte het bijvoorbeeld om de ovt in mijn klassen NT2 te oefenen. Probeer hier de ovt van de onregelmatige werkwoorden in het Nederlands van v tot z.

Is dat niet echt je ding, zoek dan een leuke en meer toepasselijke set op de Quizlet site. Laat me daarna weten of je denkt dat er nog toekomst zit in digitale flashcards.

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leerinhouden en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Quizlet: flashcards met een digitale twist

  1. Patricia bib zegt:

    Leuk… zelfs de ovt oefenen als alternatief voor poetsen… Maak je de hele oefening in Quizlet of importeer je de oefening van elders? gtjs

  2. Pingback: Zelf educatieve spelletjes maken | Het Media-Atelier

  3. Pingback: De troeven van Google Classroom | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s