Geef studenten een stem met Flipgrid


Flipgrid is een interessante toepassing voor asynchrone communicatie. Het principe is eenvoudig: de leerkracht stelt een korte, schriftelijke vraag en cursisten kunnen antwoorden met een videoboodschap van maximum 90 seconden. Alle video’s komen dan in een soort raster terecht waarbij het heel makkelijk is om je collega’s aan te klikken en te beluisteren.

flipgrid

De ‘tool’ is vrij gemakkelijk in gebruik. Nadat je je geregistreerd hebt, creëer je een raster en maak je vragen aan. Met je gratis account kan je 4 ‘grids’ maken (denk klas) en zoveel vragen als je wil. Ook het aantal antwoorden (video’s) is onbeperkt.

Elke vraag genereert een URL waarmee je cursisten rechtstreeks kan uitnodigen. Je kan de URL ook in een website of LMS plakken. Je kan als leerkracht onder meer de vraag beveiligen met een wachtwoord en beslissen of je de video’s wil modereren voor ze gepubliceerd worden.

Voor de cursisten is het nog eenvoudiger, want zij hebben zelfs geen account nodig. Zij klikken eerst op de link, daarna op het grote plus teken, geven toestemming aan microfoon + webcam en nemen een foto met die webcam als identificatie. Daarna kunnen ze 90 seconden opnemen en die opname herbeluisteren. Als ze tevreden zijn dienen ze hun video boodschap in. Daarvoor moeten ze wel hun naam en e-mailadres opgeven.

Ik heb een vraag aangemaakt zodat je het zelf eens kan bekijken vanuit het perspectief van de cursist. Je vindt de flipgrid op: http://flipgrid.com/#4cd121b0

Het wachtwoord is cvoa. Maak je geen zorgen, alles staat bij mij op privé. Je mag me altijd laten weten wat je ervan vindt.

[Update: Flipgrid is intussen helaas betalend geworden]

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Communicatie, Creatieve cursisten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Geef studenten een stem met Flipgrid

 1. Pingback: Padlet: een beschrijfbare virtuele muur | Het Media-Atelier

 2. Johanna zegt:

  Dag Jeroen! Dat ziet er een heel makkelijke, bruikbare en fijne tool uit. Net wat ik zocht! Ik heb een testoefening gemaakt voor mijn 3.1-klas en ga het ze meteen laten proberen. Bedankt voor de tip. Groetjes,
  Johanna

 3. jhendrickx42 zegt:

  Dag Johanna, leuk je te horen. Ik gebruik Flipgrid nog steeds en heb er goede ervaringen mee. Laat ons zeker even weten hoe het met jouw cursisten ging, zelfs als het niet helemaal liep zoals je verwachtte. Ook daarvan kunnen we leren 🙂

 4. Frederik DB zegt:

  De tool is ondertussen betalend geworden (65 dollar/jaar). Jammer 😦

 5. jhendrickx42 zegt:

  Dag Frederik

  Dat klopt (sinds begin dit jaar betalend) en het is inderdaad jammer. Voor die 65 dollar krijg je wel 10 grids en vermits je op 1 grid een onbeperkt aantal vragen kan stellen en een onbeperkt aantal reacties mag krijgen, zou je zo’n account makkelijk kunnen delen. Met 5 collega’s betaal je dan per leerkracht iets minder dan €10 voor 2 grids per jaar. Misschien toch nog het overwegen waard?

  • Frederik DB zegt:

   Dag Jeroen,
   Het ziet er idd mooi uit, maar ik mis nog een functie waarmee je op de video’s kan reageren (voor feedback of studenten die op elkaar reageren bvb.). Ik gebruik momenteel wel ‘ns Voicethread voor dit soort toepassingen (gratis, maar uiteraard beperkt qua aantal). Vroeger had je ook Intervue.me (vrij identiek aan Flipgrid), maar die is vorig jaar plots verdwenen. Vroeg of laat komt er wel weer een gratis variant uit 🙂
   Heel leuke site trouwens met interessante tools en duidelijke uitleg. Zelf houd ik ook een blog bij over Webtools, maar meer specifiek voor de taalklas (http://taalklas2punt0.blogspot.be).
   Veel succes!
   Frederik

   • jhendrickx42 zegt:

    Dag Frederik

    Dan kom ik daar zeker eens een kijkje nemen want bij ons zijn er heel veel taalleerkrachten (vooral NT2). Ik heb indertijd intervue.me ook getest maar heb het nooit echt aan de praat gekregen omdat er vaak iets mis liep met het verwerken van de video’s. Waarschijnlijk het je gelijk en moeten we nog even geduld uitoefenen voor een freeware variant. Alvast bedankt voor je reacties.

    Jeroen

 6. Pingback: Round-up schooljaar 2013-2014 | CVO Antwerpen

 7. Pingback: Leerlingen antwoorden met video: Recap | CVO Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s