Really Simple Syndication (RSS)


Nu Google heeft aangekondigd dat het deze zomer stopt met de populaire dienst Google Reader, is het misschien het ideale moment om het even over RSS te hebben. Het principe is heel eenvoudig: jij schuimt zelf geen websites meer af om te kijken of er iets nieuws op staat, maar je abonneert je op de ‘feeds’ van die websites, zodat alle nieuwe inhoud op een plek verzameld wordt.

Voor veel mensen was Google Reader die plek waar alles samenkwam. Maar niet getreurd, er bestaan talloze alternatieven. Ik heb gekozen voor Feedly en voorlopig werkt alles prima. Omdat Feedly gebaseerd is op Google Reader kan je probleemloos overstappen met behoud van al je gearchiveerde bestanden. Je hoeft je dus niet bezig te houden met het exporteren en importeren van gegevens.

rss

Feedly werkt als add-on in Firefox en je kan het toevoegen aan Google Chrome via de Web Store. Er bestaan ook Feedly apps voor mobiele platformen zoals Android, iOS en Kindle. Feedly biedt de nieuwe berichten overzichtelijk aan en geeft je voldoende ruimte om de interface naar je hand te zetten.

Het abonneren op ‘feeds’ is heel eenvoudig. Soms klik je meteen op het RSS logo op de website zelf, maar meestal voeg je gewoon de URL (het webadres) van de site toe aan je reader. Maak je overigens geen zorgen over de ‘information overload’. Als je een paar dagen geen tijd hebt gehad, dan markeer je gewoon alles als gelezen. Goede artikels en ideeën komen (bijna) altijd terug.

Gebruik je een andere (betere?) RSS reader, tip ons dan even via de commentaren. Of denk je dat het heengaan van Google Reader het einde betekent van RSS in het algemeen nu steeds meer mensen op sociale media vertrouwen om hun portie interessant leesvoer te ontvangen?

Jeroen Hendrickx

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Organisatie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Really Simple Syndication (RSS)

  1. Pingback: Van informatie naar kennis? | Het Media-Atelier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s